Wij begeleiden je graag naar een nieuwe job

Outplacement

Wat is outplacement 

Werd je onlangs ontslagen? Of diende je zelf je ontslag in?

Dan is outplacement de optimale begeleiding naar een nieuwe job.

GROW*lb biedt je steun en zinvolle begeleiding aan bij de verwerking van je ontslag én de zoektocht naar een nieuwe job. Samen gaan we op zoek naar jouw potentieel en een werkomgeving die bij je past bij. GROW*lb werkt graag samen met 2 andere zelfstandige kantoren om een kwalitatieve & een individuele outplacement begeleiding aan te bieden. We verwijzen hierbij naar de websites van Sylvie Floryn- www.jumpandgrow.be en Thomas Malfait- www.splitthesea.be

Hoe verloopt outplacement bij GROW*lb?

Bij GROW*lb werken we in vijf stappen aan je re-integratie op de arbeidsmarkt:

 1. Kennismaking en steun bij ontslag
  Ontslag raakt mensen soms diep. Tijdens een kennismakingsgesprek met een van onze senior coach staan we stil bij de emoties die het ontslag bij je oproept.
  We bekijken samen de redenen van het ontslag en bespreken je verwachtingen van outplacement.
  Daarna stellen we een programma op om je te begeleiden.
 2. Persoonlijke en professionele situatie
  In een volgende stap luisteren we naar je persoonlijke geschiedenis. We leren je beter kennen zodat we onze aanpak op jou kunnen afstemmen.
  We staan stil bij je studiekeuzes en werkervaring.
 3. Profiel in kaart brengen
  In een derde stap brengen we samen je competenties, kernkwaliteiten, drijfveren, waarden, wensen en expertise in kaart. Van daaruit kunnen we verder op zoek naar een geschikte job en werkomgeving. 
 4. Loopbaanperspectieven en opmaken loopbaanplan
  We vertalen je profiel naar soorten jobs, organisatievormen, sectoren en rollen die bij jou passen. Ook onderzoeken we of je netwerk je kan helpen bij het vinden van een nieuwe job. Misschien is een extra opleiding wel interessant? Ook daarbij staan we stil.
  We verkennen samen de arbeidsmarkt.
 5. Begeleiding van je zoektocht naar een nieuwe job
  Heb je een nieuwe job op het oog? Dan helpen we je graag bij het opstellen, updaten of verfijnen van je cv en motivatiebrief.
  Je krijgt van ons tips over personal branding.
  Als je dat wil bereiden we samen het jobinterview voor en bekijken we wat nodig is om vlot te kunnen starten in je nieuwe job.

Is outplacement wettelijk verplicht?

In sommige gevallen is outplacement verplicht, maar het kan ook zijn dat je werkgever je voorstelt om op vrijwillige basis een outplacement-traject te volgen.

Wettelijk verplicht outplacement

 • Je hebt recht op outplacement als je een opzegtermijn hebt van ten minstens 30 weken, ongeacht je leeftijd. Het mag dan niet gaan om een ontslag omwille van dringende reden. 
 • Ben je ouder dan 45 jaar en heb je een opzegtermijn van minder dan 30 weken, maar was je minstens 1 jaar in dienst van een werkgever in de privésector? Ook dan heb je recht op wettelijk verplicht outplacement.
 • Ook als je contract wegens medische overmacht wordt beëindigd, heb je recht op wettelijk verplicht outplacement. De controlerend geneesheer beslist dan na afloop van een re-integratietraject dat je ongeschikt bent om je functie uit te voeren en dat je niet tijdelijk of definitief naar een andere job kan worden overgeplaatst.
 • Richtte je werkgever na een herstructurering een tewerkstellingscel op? Dan heb je recht op outplacement op voorwaarde dat je je inschrijft bij deze tewerkstellingscel.

Binnen het wettelijk kader duurt een outplacement-traject maximaal 1 jaar of 60 begeleidingsuren.

Outplacement wegens medische overmacht duurt maximaal 3 maanden of 30 begeleidingsuren.

Vrijwillig outplacement

In een aantal situaties kan de werkgever in overleg met de werknemer voorstellen om op vrijwillige basis een outplacement-traject te volgen. 

Hiervoor maken we een persoonlijk plan op in samenspraak met het bedrijf.
Wil je meer info over niet-wettelijk verplicht outplacement? Neem contact met ons op.

Goed om te weten:

GROW*lb put uit een jarenlange expertise in uiteenlopende HR-domeinen: aanwerving, talentontwikkeling, talent management, leiderschap en change management. 

Iedereen die outplacement volgt bij ons kan rekenen op een persoonlijke en respectvolle aanpak. 

Wat kost een outplacementbegeleiding?

Als werkgever betaal je 1/12de van het wettelijk bepaalde brutojaarloon van je werknemer, met een minimum van 1800 euro en een maximum van 5500 euro. Werkte je werknemer deeltijds? Dan worden de maxima en minima proportioneel verminderd.

Je hebt wel het recht om 4 weken in te houden op de verbrekingsvergoeding van je werknemer.

Lees meer over onze aanpak hierover op onze Nieuws pagina

Ben je niet op zoek naar outplacement, maar kan je wel coaching gebruiken?
Wil je loopbaanbegeleiding volgen? Ook daarvoor kan je bij GROW*lb terecht.

GROW*lb
Schaapsdreef 9
8500 Kortrijk
0488 57 01 26
luc@grow-lb.be

 

Certo certificaat door Federgon uitgereikt