Loopbaanbegeleiding

De financiële drempel tot loopbaanbegeleiding wordt door de Vlaamse overheid laag gehouden.De aankoop van loopbaancheques kost 40 Euro en heeft recht op een gratis kennismakings- en nazorg gesprek en 4 uur begeleiding. Toch krijg ik nog regelmatig de vraag toegespeeld: Is dit wel iets voor mij? Wat houdt deze begeleiding juist in? Zoekt u een passende job voor mij?

Loopbaanbegeleiding heeft tot doel om inzichten bij mensen te verruimen zodat hun loopbaanvragen een antwoord krijgen. Deze vragen verschillen van:
– (meestal)twintigers op zoek naar hun arbeidsidentiteit ( welke job past bij mij)
– (overwegend)dertigers op zoek naar een beter evenwicht tussen privé en werk (tweeverdieners, kinderen, sociaal leven, hobby)
– (bijna allemaal)veertigers op zoek naar uitdagingen (midlife je weet wel)
– (bijna uitsluitend)vijftigers op zoek naar kwaliteit en minder naar kwantiteit
Doe hier nog werkdruk eroverheen en je hebt al voldoende loopbaanvragen.

Vanuit een coaching aanpak worden inzichten op gebied van wat kan ik wel, wat wil ik en wie ben ik in kaart gebracht. Naast deze zelfanalyse wordt nog een omgevingsanalyse gemaakt: waar vind ik dat en hoe geraak ik daar. De antwoorden, door de klant verleend, helpen hem/haar om knopen te ontwarren. Deze moeten helpen om de loopbaandoelen van de klant te bereiken en een concreet plan op te stellen. Hoe vertaal ik mijn inzichten in een stappenplan zodat ik het gewenste resultaat boek. Tijdens de implementatie van dit persoonlijk ontwikkelingsplan kan de klant nog altijd een beroep doen op de loopbaanbegeleider.

Loopbaanbegeleiding kan ook vanuit de organisatie worden gevraagd. Hier zijn de loopbaanvragen ook verschillend van aard volgens de bedrijfsfase en uitdagingen. Kampt de organisatie met groeipijnen of met een crisis. Bij groei zal aantrekken, ontwikkelen en behouden van talenten belangrijk zijn. Bij crisis zal eerder naar interne mobiliteit en eventueel uitstroom worden gekeken.

Loopbaanbegeleiding werkt omdat mensen meer bewust worden wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze willen. Loopbaanbegeleiding werkt omdat alles concreet in een plan wordt gegoten. Loopbaanbegeleiding werkt omdat de klant autonoom alles beslist en uitvoert met ondersteuning van de loopbaancoach.

Overtuig jezelf en neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.
Tot binnenkort,

Mvg